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Question: 
 

Decision: 
 

Explanatory notes: 

Can a plug-in surge protector composed of a plug, a socket-outlet 
and a surge protection unit, be certified by a CCA-STC based on 
EN61643-11:2002? 
 

Yes 
 

EN 61643-11:2002 in conjunction with IEC 60884-1 can be the 
basis for CCA-STC of a plug-in surge protector. In clause 6.3.2 of 
EN 61643-11 plugs and socket-outlets are listed as possible 
mechanical connections with reference to IEC 60884-1. 
 
Class 0 socket-outlets (without PE) are permitted in some 
countries. Therefore, it is necessary to state the destination 
countries in the CCA-STC. 
 
OSM/IN Decision based on CTL Decision No 293 confirmed at 
the 38th CTL meeting (2001). 
 


